A Cool Login System With PHP MySQL & jQuery | Tutorialzine demo

Dobrodošli na sajt UNKS

Ovaj deo prezentacije namenjen je članovima udruženja

Member Login

srb | eng
10 /03/2021

Izvod iz analize cena

Cena sirove nafte ima trend rasta pet meseci i juče dostignuta cena BRENT-a je u odnosu na kraj oktobra povećana za 82% i to nakon pada u prethodnih dva dana, inače je skok cene BRENT-a 7. marta je iznosio 88%.

Rast cene nafte je podstaknut očekivanjima trgovaca da će u narednom periodu biti povećana potrošnja, kao posledica oživljavanja ekonomskih aktivnosti i generalno povećanja mobilnosti. Ova procena je doprinela povećanju potražnje, koju s druge strane nije pratio i rast proizvodnje sirove nafte. Naime zemlje proizvođeči nafte u okviru sporazuma OPEK+ koje su sporazumno smanjile isporuke sa svojih naftnih polja, samo pre nekoliko dana nisu videle razlog za povećanje proizvodnje, što je dovelo do narušavanja ravnoteže i naglog rasta cena. 

Cene goriva u Srbiji su postepeno počele da rastu pre otprilike tri meseca i poskupljenje je u najvećoj meri bilo odraz upravo rasta cene nafte. Prosečna cena litre benzina od 30. oktobra je povećana za oko10 dinara, dizela za 12, a TNG-auitogasa za oko 9 dinara. U pitanju je povećanje od 8-12 procenata, dok je sirova nafta u tom periodu poskupela za više od 80%.

Od 15. februara se primenjuju novi veći nominalni iznosi akciza na derivate nafte, tako da su troškovi proizvođača i uvoznika od tog dana povećani za oko jedan dinar, što se pre ili kasnije, kao rast bilo kog drugog troška, odražava i na cene goriva.

U prosečnoj maloprodajnoj ceni recimo dizela koja je protekle nedelje bila 152,54 din/l, državne dažbine su iznosile 87,65 din/l ili 57,5%, a ukupno naftnim kompanijama, od izvora nafte do benzinske stanice, pripalo je 64,88 din/l.

Obrnuti scenario kretanja prosečnih maloprodajnih cena goriva se dešavao prošle, 2020. godine u periodu januar – maj kada je gorivo u Srbiji za samo 5 meseci pojeftinilo za oko 30 dinara za litar.